Diëtetiek Verstandelijk Gehandicaptenzorg

is een vereniging van diëtisten met specifieke deskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij zijn als netwerk landelijk erkend.

Ons netwerk biedt de individuele diëtist, die in deze zorg werkt, onder andere de mogelijkheid kennis en ervaring uit te wisselen met collega’s.

De DVG is vertegenwoordigd in multidisciplinair overleg en aanspreekpunt voor andere belangenorganisaties.


Basiscursus DVG

De DVG basiscursus voorjaar 2020 wordt opnieuw georganiseerd bij voldoende belangstellenden.

De data zijn: 24 maart, 21 april en 19 juni 2020.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij


 

 

Zoekt u een diëtist VG?

Kijk op onze kaart

_______________________

Lid worden van DVG?

Naar aanmeldformulier

JoomlaTemplates.me by WebHostArt

Interview met VG diëtist Jose Veen 

De website nieuws voor diëtisten heeft een interview gehouden met Jose Veen. Jose Veen heeft ruim 30 jaar ervaring als diëtist verstandelijk gehandicaptenzorg.

Lees het interview op https://www.nieuwsvoordietisten.nl/voedingszorg-voor-mensen-met-een-verstandelijk-beperking-is-een-vak-apart/


 

Diane Buekers en de Special Olympics

De vereniging DVG telt al lang een Vlaams lid, Diane Buekers, werkzaam bij Ter Heide in Genk. Inmiddels is zij in Vlaanderen een vergelijkbare vereniging gestart, maar blijft toch trouw komen naar haar Nederlandse collega’s. In 2016 is zij een project gestart in samenwerking met de Special Olympics.

Diane Buekers – links op de foto – heeft voor de organisatie waar zij werkt, een grote sportactiviteit georganiseerd waarbij mensen met een ernstige meervoudige beperking konden deelnemen aan fysieke activiteiten. Dat ging samen met een heerlijk feestmaal met aangepaste consistentie. “Bij alles wat georganiseerd wordt voor mensen met een verstandelijke beperking wordt de groep ernstig meervoudig beperkte personen vaak vergeten” aldus Diane. Zij verzon een plan en kreeg vanBuekers olympics de Special Olympics de gelegenheid dit samen met hen uit te voeren.

Afgelopen november werd deze dag herhaald voor een tweede groep. Enkele collega’s van regio zuid gingen bij haar op bezoek en zagen het plezier dat deelnemers duidelijk hadden en genoten van een overheerlijke maaltijd met aangepaste consistentie. In de loop van 2018 wordt deze dag op enkele andere locaties weer herhaald.

Bekijk de video van de Special Olympics en het feestmaal op YouTube

Meer weten? Lees deze artikelen uit het Vlaamse Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek.

De belangrijke rol van diëtisten bij Special Olympics

Eten is een feest


kookappKook app maakt mensen met LVB zelfredzamer

Zorgverlener Humanitas DMH heeft de Kook app gelanceerd voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Meer informatie op www.kennispleingehandicaptensector.nl


posterEFADDieetbehandelingsrichtlijnen bij Cerebrale Parese

Voor een posterpresentatie op de 10e EFAD conferentie (European Federation of the Associations of Dietitians) in Rotterdam op 28 en 29 september 2017, maakten Dea Schröder (diëtist Revalidatiecentrum ’t Roessingh Enschede) en Coby Wijnen (diëtist Spierziekten Nederland) deze poster.

DVG-diëtisten Rian Korf (ASVZ Sliedrecht) en Trea Harperink (Twentse Zorgcentra Enschede) hebben hieraan meegewerkt, met de bedoeling dat er specifieke dieetbehandelingsrichtlijnen bij Cerebrale Parese tot stand komen. Hier is Coby Wijnen op dit moment nog druk mee doende.

De poster heeft de 3e prijs: € 750,- gewonnen, in de catagorie zorg!

Klik op de poster om die groter te zien / te downloaden.


picto webPictogram 'de diëtist'

Diëtisten in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking werken vaak met pictogrammen om hun adviezen visueel te ondersteunen. Zij praten vooral met je over eten en drinken. Daarom heeft DVG het pictogram hiernaast bedacht. Iedereen kan het nu gebruiken in de communicatie met mensen met een verstandelijke beperking.

NB Klik op het pictogram voor een grotere weergave (bijv. om te downloaden).

 

KvK 52139506

Ontwerp en realisatie: YvonGo

 © DVG 2019. Zonder uitdrukkelijke toestemming van DVG mag niets van deze site overgenomen worden in andere publicaties.

  • Bijgewerkt: 31 okt 2019.